JAWATAN KOSONG DI TENTERA LAUT DIRAJA MALAYSIA (TLDM) -PEL.NEGERIPengambilan Perajurit Muda TLDM Siri 217 / 18 September 2017.  Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) mempelawa belia / beliawanita tanah air yang berkelayakan dan berminat untuk berkhidmat sebagai anggota Lain-Lain Pangkat.

1. PERAJURIT MUDA


Individu yang ingin berkhidmat dalam PSSTLDM sama ada sebagai pegawai atau anggota biasa (LLP) mesti memenuhi syarat asas seperti berikut:

# Warganegara Malaysia
# Berumur diantara 18 hingga 40 tahun
# Sihat Tubuh Badan
# BMI antara 20 hingga 26.9
# Mempunyai kelulusan Ijazah Sarjana Muda bagi pegawai dan Sijil Pelajaran Malaysia bagi     anggota biasa.
# Penerimaan masuk tertakluk pada keputusan tapisan keselamatan (tiada kes jenayah)

# Lulus temuduga yang dikendalikan oleh Markas Tentera Laut.

KELAYAKAN AKADEMIK


a. Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dengan kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu. Keutamaan akan diberikan kepada pemohon yang mempunyai kepujian di dalam mata pelajaran Matematik, Sains dan Bahasa Inggeris pada peringkat peperiksaan tersebut atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; atau

b. Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dengan kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu dan Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang ketukangan yang berkenaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

LAIN-LAIN KELAYAKAN

a. Pemohon mestilah warganegara Malaysia berumur di antara 18 hingga 23 tahun pada tarikh angkat sumpah.

b. Sihat tubuh badan dan tidak cacat anggota.

c. Berat badan minima 47.5 kg (Lelaki) 46.5 kg (Wanita), tinggi sekurang-kurangnya 1.62 meter (Lelaki) 1.60 meter (Wanita), Body Mass Index (BMI) di antara 18 – 25 (Lelaki) 18 – 23 (Wanita).

Cara pengiraan:

BMI :            Berat (kg) 
          _________________
          Tinggi (m) / Tinggi (m)

d. Ukuran dada biasa 76 sm dan kembang 81 sm (lelaki sahaja).

e. Penglihatan hendaklah terang dan jelas(6/6) tanpa cermin mata atau kanta sesentuh serta tidak rabun warna.


f. Pemilihan adalah berdasarkan kepada kelayakan akademik, pemeriksaan dokumentasi, pemeriksaan fizikal dan ujian fizikal. Kecemerlangan dalam bidang sukan akan diberi keutamaan.

CARA MEMOHON :


Bagi yang berminat untuk mengisi kerja kosong tersebut, Pemohon perlu mendaftar Secara Online.Sila klik pautan yang disediakan di bawah.Terima Kasih kerana membaca Dan Mengisi Kekosongan jawatan Tersebut. SELAMAT MEMOHON DAN SEMOGA BERJAYA.


Tarikh tutup permohonan 18 September 2017
Lokasi : Seluruh Malaysia
Sektor : Kerajaan