Resepi Keropok Lekor Home Made Yang Paling Mudah, Lembut dan Sedap.
Keropok lekor adalah sejenis makanan tradisional pantai timurseperti di Terengganu dan Kelantan. Perkataan "Lekor" bermaksud "Lingkar" dalam bahasa Melayu Terengganu yang menggantikan ejaan "ar" kepada "or" di akhir suku kata. Maka, maksud Keropok Lekor ialah keropok yang berlingkar.
Keropok diperbuat daripada isi ikan laut dan campuran sagu dan sedikit garam. Terdapat juga keropok yang dicampurkan dengan tepung kanji. 
Kandungan ikan yang tinggi menjadikan keropok lekor sebagai makanan berprotin tinggi yang kaya dengan iodin semulajadi.sedap bila di makan ketika panas-panas
Keropok lekor boleh dimakan segar sebaik sahaja diangkat dengan dicicah dengan sos cili yang pedas. Kini, pembuatan keropok lekor telah pun terkenal di beberapa negeri lain selain Terengganu.
Keropok lekor lazimnya tidak tahan lama. Namun, jika mahu disimpan dengan lebih lama, keropok lekor hendaklah dibalut dengan plastik dan diletakkan di tempat sejuk beku untuk mengelakkan baunya mencemari makanan lain.
Apabila hendak dimakan, ia perlu dibasuh dan direbus semula dengan air yang dicampurkan sedikit garam, jika tidak keropok berasa tawar.
Keropok lekor yang dicampur dengan tepung kanji lazimnya lebih rangup apabila digoreng, namun akan bertukar menjadi liat apabila telah lama sejuk. Keropok lekor yang menggunakan campuran sagu tidak akan menjadi liat biarpun ia sudah sejuk setelah digoreng.
Keropok Lekor Homemade Lembut dan Tidak Liat
keropoklekorhomemade

Anda boleh Rujuk gambar dibawah untuk Ramuan membuat keropok lekor yang sedap

Bahan-bahan:

  • Ikan kembung biasa / selayang 1 kg dibersihkan (ambil isi sahaja)
keropok lekor homemade 1
Isi ikan mentah dikisar tanpa air
keropok lekor homemade 2
Isi ikan yang sudah dikisar
  • 1 1/2 cawan tepung ubi kayu (alternatif dari tepung sagu)
  • 2 sudu kecil garam
  •  2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil ajinamoto / Maggi cukup rasa 

Cara-cara penyediaan:

1. Satukan semua bahan dan gaul sehingga rata supaya rasa sedap itu akan lebih padu
2. Uli dan bentukkan kecil-kecil. Pemilik resepi dapat 20 keping untuk adunan ini. Selepas siap bentuk seperti gambar di bawah, rebus air + minyak 2 sudu makan + sedikit garam. 
3. Masukkan adunan yang sudah dibentukkan apabila air sudah menggelegak.
keropok lekor homemade 3
4. Rebus sehingga timbul, angkat dan toskan. Sejukkan sebentar. Selepas itu, sudah boleh goreng. Mahu potong-potong atau boleh juga goreng seketul-ketul.
5. Siap goreng dan hidang bersama sos keropok losong Terengganu atau sos cili biasa, ikut kesukaan masing-masing.
Tips: Selebihnya boleh disimpan dalam peti. Apabila rasa mahu makan, bolehlah digoreng. Jika mahu tahan lama, simpan di tempat beku.
Baca Lagi:  Susu Pekat Manis Homemade, Guna 3 Bahan Siap 3 Minit!